Sajam Expogast, u sklopu kojeg se krajem studenog održavao Svjetski kulinarski kup, jedno je od najznačajnijih svjestskih kulinarskih manifestacija.
Na svjetskom kulinarskom kupu sudjelovali su natjecatelji s pet kontinenata – preko tisuću kuhara, slastičara i ostalih ugostitelja – koji su se individualno ili ekipno natjecali u raznim kuharskim disciplinama.
Među najzahtjevnijim disciplinama se ubrajaju National catering i Community catering, a posjetitelji su uz redovnu ulaznicu mogli kupiti i voucher za menu-e u navedenim disciplinama te su na licu mjesta imali prilike kušati kulinarske slastice iz cijelog svijeta.
Veliko zadovoljstvo i čast nam je bilo sudjelovati na svjestkom kupu kao ekipa Chef.hr – Croatian regional community catering team u kategoriji Community catering. S mnogo truda te uz timski rad i velika srca, uspjeli smo osvojiti 4 brončane medalje za Hrvatsku!
Chef.hr ekipa se sastojala od četiri kuhara, jednog perača suđa i jednog restoranskog djelatnika. Kuhao se menu od tri slijeda na temu Naša kulinarska tradicija i kultura danas za 120 osoba. Sastavni dio menu-a su morali biti toplo predjelo (juha), vegetarijanska salata, tri glavna jela (meso, riba i vegansko) i desert.
Chef.hr – Croatian reginoal community catering team pripremao je sljedeći menu:
„Bakina zelena juha“
Krem juha od graška i mente s garnituromm od ječma i nara
***
„Podravina u zdjelici“
Salata od mrkve, paradajza, krastavaca i krušaka uz preljev od limuna i bućinog ulja, garnirano čipsom od kozjeg sira
***
„Pajcekovo veselje“
Svinsjki file u maramici sa štrudlom od krumpira i špinata, glaziranim povrćem (kelj pupčar, pastrnjak, mrkve i celer) i umak od sušenih vrganja
***
„Dravski ulov“
Poširani file smuđa s varijacom kukuruza (kremasta palenta, baby kukuruz i kokice), mariniranom ciklom i umak od šafrana
***
„Šumski rižoto“
Rižoto s vrganja i varaždinskim tartufima te pjenom od veganskog parmezana
***
„Oda međimurskoj gibanici i bregovskoj piti“
Škarnicl od vučenog tijesta sa svježim kravljim sirom, biskvit od oraha i grožđica, jabučni patte de fruit, sladoled s makom na drobljencu i umak od karamele
Članovi Chef.hr ekipe:
Erich Glavica | kapetan | Restoran Fakin, Legrad
Alen Belić | kapetan | Restoran Fakin, Legrad
Armin Muratović | kuhar | Danube Cruise Line, Basel
Vedran Blažević | slastičar | Do&Co International Catering, Frankfurt
Leo Pejić | pomoćnik u kuhinji | Marriot – Holet Moxy, Mannheim
Michael Glavica | pomoćnik u restoranu | Restoran Fakin, Legrad
Hrvatsku su također predstavljale još dvije ekipe: Hrvatski kuharski savez – nacionalna ekipa u kategoriji Hladni stol te regionalna ekipa varaždinske županije u kategoriji Hladni stol.
Nacionalna ekipa je uspjela osvojiti brončanu medalju, dok je regionalna ekipa iz Varaždina dobila diplomu. Sveukupno nas je u svim ekipama sudjelovalo 20 kuhara i slastičara, od kojih su svi dobili medalje i diplome, svrstivši Hrvatsku u sam vrh svjetske kulinarske scene.
Svjetski kulinarski kup završio je dodjelom nagrada najboljim reprezentacijama, a sveukupnu pobjedu odnjela je Švicarska. Ovim putem čestitamo svim sudionicima na prekrasnim izlaganjima i odličnim kulinarskim vještinama te jedva čekamo ponovni susret na Kulinarskoj Olimpijadi u Stuutgartu 2024.!